10 januari 2018
Workshops Techniek Academie voor leerlingen Arcus en SGL
In het kader van loopbaanoriëntatie zijn 51 leerlingen van de techniekafdelingen van ISG Arcus en de SGL op woensdag 20 december naar de Techniek Academie in Harderwijk geweest.
De Techniek Academie is een opleidingsmogelijkheid voor leerlingen die in een leer-werk-constructie hun opleiding volgen. De Techniek Academie is opgezet door technische bedrijven, het Platform Techniek Noordwest-Veluwe en ROC Landstede. Zij vinden het (ook) belangrijk dat er meer studenten voor techniek kiezen, zodat leerlingen een goede opleiding krijgen die ook goed aansluit bij de vraag van de bedrijven. De Techniek Academie is een vereniging van bedrijven, dat betekent dat bedrijven zich aansluiten bij De Techniek Academie. Er zijn nu 100 bedrijven aangesloten en dit aantal blijft groeien. Bij één van die bedrijven kan de leerling straks aan het werk en daarbij volgt hij of zij een beroepsopleiding. Het bedrijf neemt de praktijk voor zijn rekening en De Techniek Academie verzorgt de theorie achter de praktijk.
Het opleidingswerkveld bestaat uit: Verspanen (nivo2 en 3), Constructiewerk (niveau 2 en 3), Elektrotechnische systemen (niveau 2 en 3), Mechatronica (niveau 2,3 en 4), Werktuigkundige Installaties (niveau 2 en 3) en Elektrotechnische Installaties (niveau 2,3 en 4).
Om 9.30 uur kwamen we aan met de bus bij de Techniek Academie in Harderwijk. Na ontvangst met een introductiefilm is de groep in 5 subgroepen verdeeld die om toerbeurten aan een workshop deelnamen. De workshops bestonden uit:
Metaaltechniek:
- Verspanen
- Werktuigkundige installaties
- Constructiewerk
- Virtueel lassen
Elektrotechniek:
- Werken aan een elektrotechnische installatie
- Mechatronica
De workshops waren opdrachten en oefeningen uit het betreffende werkveld om zo een beeld te kunnen vormen van wat dit werkveld inhoudt. Daarnaast waren er kleine opdrachten die de leerlingen konden maken. Het eindproduct was een kaarsenkandelaar die uit een stukje plaatmateriaal bestond dat gebogen moest worden, daarop werd een koperen ring gesoldeerd waar een waxinelichtje in paste. Met een CNC-machine was een naamlabel gemaakt waarin een met koperdraad gebogen kerstboom of kerstster paste. Het werkstuk mochten de leerlingen uiteraard na afloop meenemen.
Tegen 15.00 uur stond de bus weer klaar om terug naar Lelystad te gaan. Voldaan kijken we terug op een mooie, leerzame dag.