De Scholengemeenschap Lelystad, OSG de Rietlanden en ISG Arcus vallen onder het Bestuur van de Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad.(SVOL)

Volg ons op Twitter en Facebook en de SGL-app

Nieuws

De SGL is een officieel erkende Cultuurprofielschool en draagt het predicaat Technasium.


Vakantie

 

Vanaf donderdag 10 juli t/m dinsdag 12 augustus is de school gesloten. Dan is het voor (bijna) iedereen toch echt vakantie! De lessen starten weer op dinsdag 19 augustus. Meer informatie over de start van het nieuwe schooljaar is op deze site te vinden vanaf 14 augustus. Maar eerst genieten en uitrusten dus!!! Iedereen een hele fijne vakantie gewenst!


Afscheid klas 1 en 2

Op maandagavond 30 juni namen de klassen 1 en 2 afscheid van elkaar en hun mentor. Er werd gegeten, gedanst, er werden spelletjes gespeeld en er was een officieel moment! Het geld dat onze eerste klassen tijdens de Run Bike Run bij elkaar gelopen en gefietst hadden werd in de vorm van een cheque overhandigd aan vertegenwoordigers van de Stichting Roparun en Stichting Kinderdroomwens.


Vernieuwd leerlingvolgsysteem

 

Met ingang van 30 juni kunnen ouders en leerlingen gebruik maken van de nieuwste versie van ons leerlingvolgsysteem Magister. U heeft daarover een brief ontvangen via Magistermail. Deze brief kunt u ook nog eens nalezen als u >>> HIER klikt.


Diploma-uitreiking

 

Het was druk, het was warm, maar het was vooral gezellig! Eindelijk konden onze examenkandidaten hun diploma in ontvangst nemen! Eerst het podium op om applaus te oogsten, daarna een kort officieel praatje om vervolgens in de mentorgroep het 'papiertje' op te halen. Iedereen nogmaals gefeliciteerd!!! Geniet van jullie vakantie en succes gewenst met jullie vervolgopleiding!

Meer foto's Klik >>> HIER


Filmfestival

 

Op vrijdag 20 juni vond het SGL-Filmfestival plaats met weer een keur aan genomineerde films, gemaakt door onze leerlingen. In spanning werd er gekeken en vooral gewacht op de toekenning van de Awards voor o.a. beste regie, beste mannelijke en vrouwelijke hoofdrol of montage. Voor wie het filmfestival gemist heeft ................. alle films zijn terug te zien. Klik op de link hieronder!


Kennismaking

 

Op 18 juni kwamen al vroeg de eerste leerlingen richting SGL voor de kennismaking met hun mentor en nieuwe klasgenoten. De hele ochtend werd besteed aan het leren kennen van elkaar en de school en werden de klassen en individule leerlingen op de foto gezet. Nog een paar weken naar de basisschool, dan vakantie en vervolgens echt naar de middelbare school. Wij kijken uit naar jullie komst. Geniet van jullie vakantie en tot in augustus!!!


Kampioenen!!!

 

's Middags streden de jongens en meiden van onze school, samen met de andere VO scholen in Lelystad, om de felbegeerde beker die hoort bij het softbalkampioenschap. 's Avonds speelde Nederland tegen Spanje. Het jongens onderbouwteam wist de titel in de wacht te slepen, een voorteken! Gefeliciteerd!!! En nu maar afwachten of ....................


PROM

 

Er mag geen reclame voor automerken worden gemaakt op deze site, maar als dat wel zou zijn toegestaan dan had er toch zeker gestaan dat het weer een lust voor het oog was om alle examenkandidaten en hun introducees te zien aankomen in o.a. een Mercedes, Tesla, Porsche, Chevrolet, BMW, Volkswagen, Dacia, Fiat, Chrysler en al die andere merken. Het was druk, leuk, mooi, gezellig, warm. Het zegt allemaal in feite niets. De foto's in ons album des te meer!

FOTOALBUM KLIK >>> HIER


Run Bike Run

 

Op vrijdagmiddag 6 juni liepen, fietsten, liepen honderden eersteklassers rond de school tijdens onze jaarlijkse Run Bike Run om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de goede doelen waar de leerlingen van de SGL zich dit jaar voor inzetten: de Stichting Roparun en de Stichting Kinderdroomwens. Het Pinksterweekend wordt gebruikt om het geld te tellen. Iedereen een fijn en zonnig weekend gewenst!


My school's got talent!

 

Na vorig jaar niet de hoofdprijs te hebben gewonnen, maar wel een optreden voor onze Koning en Koningin, hebben wij als SGL ook dit jaar weer geprobeerd de hoofdprijs in de wacht te slepen. Op vrijdagavond namen leerlingen van Arcus, Groenhorst, Rietlanden, Steiger en SGL het in de Underground tegen elkaar op. Helaas hebben we niet de hoofdprijs maar wel de derde prijs in de wacht gesleept. Calvin gefeliciteerd en ISG-Arcus gefeliciteerd met het behalen van de eerste prijs


Examen

 

Eindelijk was het dan zover! Na weken leren, studeren en natuurlijk soms ook ontspannen, begonnen op 12 mei, de examens! De havokandidaten beten om 9 uur het spits af met het vak Kunst. Aan de meiden op de foto te zien hebben zij het volste vertrouwen erin. Alle examenkandidaten de komende periode heel veel succes gewenst! We duimen voor jullie!!!


Examenstunt

 

De leerlingen uit de examenklassen waren op hun laatste lesdag al vroeg in de weer om ervoor te zorgen dat de dag anders zou verlopen dan gepland. Om te beginnen wapperde de vlag van Arcus voor onze school. Daarna werd er vooral gesjouwd om het gebouw klaar te maken voor tal van activiteiten. Nadat met toeters en bellen de leerlingen en medewerkers naar de ABC-ruimte waren gedreven werden er teams samengesteld voor de bunkergames. In teams namen collega's i.s.m. leerlingen het tegen elkaar op bij verschillende spelonderdelen. Afgeloten werd er met een hapje en een drankje. Nu vakantie t/m 11 mei. Voor veel leerlingen lekker niets doen, voor de examenkandidaten misschien nog hard studeren. Iedereen een hele fijne vakantie gewenst en succes met de studie!

Meer foto's in ons >>> ALBUM


SGL beweegt!

 

Deze week, de Nationale Sportweek, volgen de leerlingen van alle eerste klassen van woensdag t/m vrijdag een speciaal project: 'Gezond leven en bewegen'. Woensdagmorgen 23 april was de aftrap. Om 08.15 uur startten de dansers van Social Dance voor 400 eersteklassers de week met een dans in ons sportgebouw om daarna samen met de leerlingen te dansen. De dagen daarna staan alle lessen in het teken van gezond leven en bewegen. Tot slot wordt op vrijdag 25 april de week afgesloten met een sportinformatiemarkt waar de leerlingen en hun ouders kunnen kennismaken met sportverenigingen en bedrijven en instanties die zich bezighouden met gezond bewegen en leven.


Tube Your Future

 

Tube Your Future is een videowedstrijd voor leerlingen van 3, 4 en 5 havo en vwo, die er op gericht is om hen een eigen beeld te laten creëren van het beroepenveld van bètawetenschappen & technologie. Ook leerlingen uit 4 vwo van de SGL hebben hun film ingezonden. Een filmpje is genomineerd en de makers daarvan en hun docenten zijn uitgenodigd voor het Tube Your Future Award Gala in Science Center NEMO. Tijdens dit gala, met o.a. een wetenschapsquiz en speeddaten met professionals, zal een jury van prominenten in het onderwijs, de media en het werkveld van bètawetenschappen & technologie de beste filmpjes van het land kiezen en de prijzen uitreiken. Wij wensen Lois, Danique , Renee, Marieke en Issrae heel veel succes!

Klik op de afbeelding voor meer informatie


Londen

 

De leerlingen van 4 havo en 4 vwo zijn op 14 april in alle vroegte op reis gegaan naar Londen. Na een lange maar ook gezellige reis is iedereen uitgerust aangekomen in Londen. Vervolgens met de gastouders op weg naar het onderkomen voor de komende dagen. En nu maar hopen dat het weer meezit.


Wiskunde op hoog niveau

 

De SGL deed dit jaar met ruim 20 leerlingen uit 4 en 5 havo/vwo mee aan de eerste ronde van de Nederlandse Wiskunde Olympiade. Bij één leerling, Devon Vanmeulebrouk uit klas 4Z, was het puntentotaal hoog genoeg voor het bereiken van de tweede ronde. Daarvoor werden de beste 1000 leerlingen uit Nederland uitgenodigd. En ook daar heeft Devon het erg goed gedaan. De tweede ronde bestond uit vijf vragen waarbij een getal als antwoord gegeven moest worden (zogenaamde B-opgaven) en twee vragen waarin ook een onderbouwing van beweringen moest worden gegeven (zogenaamde C-opgaven). Voor elke B-opgave kon 4 punten gehaald worden en de C-opgaven waren elk 10 punten waard, in totaal 40 punten. Met 28 punten is Devon door naar de finaleronde! Daarmee behoort hij tot de 145 beste (wiskunde-)leerlingen van Nederland! De finaleronde is in september in Eindhoven. Als voorbereiding zijn er 4 trainingsmiddagen gepland.

 

Klik op de afbeelding voor meer informatie


Meesterproef

 

In het kader van hun opleiding SDV ( Sport, Dienstverlening en Veiligheid) hebben de examenleerlingen de afgelopen periode allemaal hun Meesterproef moeten afleggen. Een daarvan was het organiseren van een netwerkbijeenkomst voor mensen die werkzaam zijn in de zorg. In ons Technasium ontvingen zij een aantal gasten, gaven uitleg over hun opleiding en regisseerden zij het speeddaten tussen de bezoekers met als doel het leggen van contacten, elkaar leren kennen, ervaringen uitwisselen en onderzoeken of er eventueel mogelijkheden waren voor samenwerking. Al het werk, van het versturen van de uitnodigingen, het verzorgen van de catering, de ontvangst tot de organisatie van de middag viel onder verantwoordelijkheid van deze groep leerlingen. Het is nu afwachten welk cijfer zij hiervoor zullen krijgen.


Presentatie sector- en profielwerkstukken

 

De leerlingen van 4 TL presenteerden op dinsdagavond 1 april hun sectorwerkstukken. De leerlingen van 5 havo en 6 vwo presenteerden op die avond hun profielwerkstukken en examenwerkstukken van het vak Kunst. Ouders en andere belangstellenden waren uitgenodigd om te komen kijken, maar ook om vooral kritsiche vragen te stellen. De onderwerpen waren divers en soms razend interessant! De dames op onderstaande foto hadden zich verdiept in het Spaanse toerisme maar belangrijker was dat ze nog nooit op de website hadden gestaan. Bij deze meiden! ;)

Meer foto's in >>> Ons album!


Ondergronds feestje

 

Een leerlingenraad, een locatie en een draaitafel. Met DJ's natuurlijk en dan heb je in feite alles wat nodig is om een leuk feest te organiseren. Leerlingen uit onder- en bovenbouw konden op donderdagavond 27 maart los gaan in de Underground op het jaarlijkse, door de leerlingenraad van de SGL, georganiseerde schoolfeest. Het was gezellig, leuk en niet te druk. Het had zelfs wat drukker gekund. Wie er niet was heeft echt iets gemist!

Foto's zien? >>> Ons album!


Week van het passend onderwijs

 

Van 24 t/m 28 maart vindt in Nederland de week van het passend onderwijs plaats. Door het hele land zullen bijeenkomsten worden georganiseerd voor leraren en ouders die met de nieuwe regeling te maken krijgen. De week is bedoeld om elkaar te inspireren. Om samen te bespreken wat passend onderwijs precies betekent op school en in de klas.

Het zogeheten 'rugzakje' voor leerlingen met een speciale hulpvraag verdwijnt. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen een plek krijgen op een reguliere school binnen het Samenwerkingsverband Lelystad. Voor leerlingen die dat nodig hebben blijft het speciaal onderwijs bestaan. De extra ondersteuning die kinderen nodig hebben wordt rechtstreeks door de samenwerkende scholen georganiseerd en betaald.

Onze school heeft sinds vorig jaar een ondersteuningsprofiel. Ook andere scholen hebben dit gemaakt. Alle profielen zijn samengevoegd, waardoor er Lelystad-breed een passend basisaanbod is ontstaan. Voor iedere school zijn er randvoorwaarden om tot plaatsing over te gaan. De manier waarop dit op de SGL wordt vorm gegeven vindt u in een uitgebreid overzicht. Klik op onderstaande link.


Een kanoënde farizeeër in de laattwintigste eeuw

 

Op woensdag 12 maart is voor de elfde keer het Groot Lelystads Dictee georganiseerd. Onze school heeft met twee teams hieraan meegedaan: een onderbouw- en een bovenbouwteam. Het dictee vond plaats in de raadszaal van het gemeentehuis en werd voorgelezen door schrijver Oek de Jong. De leerlingen werden bijgestaan door twee docenten en mochten zich buigen over woorden als weltschmerz, geëquipeerd, kanoënd, laattwintigste-eeuwers, voor-de-gek-houderij, Auschwitz, farizeeërs enz. Op het eerste gezicht leek het dictee niet extreem moeilijk te zijn, maar achteraf bleken er toch heel veel valkuilen en instinkers in verwerkt te zijn. De leerlingen hebben zich van hun beste kant laten zien, maar in sommige gevallen werden er toch behoorlijk wat fouten gemaakt. Dit is niet zo heel verwonderlijk, want wie zich weleens verdiept heeft in de moeilijkheidsgraad van dictees, weet dat het vrijwel ondoenlijk is om foutloos Nederlands te schrijven. Onze taal is nu eenmaal te ingewikkeld en bevat zeer veel onlogische uitzonderingen. Het gemiddelde van alle deelnemers lag net iets onder de 20 fouten. Voor de SGL was er een klein succesje, want Nick Duncan, een van de deelnemende docenten, eindigde met zeven fouten op een mooie tweede plaats.


Hoger dan de blauwe luchten

 

Robert Hardy, leerling uit klas 5 havo, heeft dit jaar wel een heel bijzonder onderwerp gekozen voor zijn profielwerkstuk. Op zondagmorgen 9 maart werd vanaf het grasveld bij de SGL een heliumballon opgelaten met daaronder een camerabox met 2 filmcamera's. De ballon steeg tot 35 km hoogte waarna hij ontplofte. Vervolgens daalde de box aan een parachute en - meegedreven door de wind - verplaatste deze zich in oostelijke richting. Via een GPS-signaal werd de box gevolgd en uiteindelijk teruggevonden in Doldersum in Drenthe. De filmbeelden die tijdens de vlucht zijn gemaakt verwerkt Robert in een film die gepresenteerd zal worden tijdens de presentatie van de profielwerkstukken op dinsdagavond 1 april.


Profielwerkstuk SGL-scholiere leidt tot tool voor ziekenhuis

 

Kayleigh van Esterik benaderde vorig jaar de HIV-verpleegkundige van MC Groep in het kader van haar profielwerkstuk voor 6 vwo. Het profielwerkstuk ging in op de vraagstelling: ‘Hoe kunnen HIV-patiënten inzicht krijgen in het belang van therapietrouw?' Belangrijk onderdeel daarvan was een middel te ontwikkelen dat gebruikt kan worden bij de uitleg over het ziekteverloop. Zowel de HIV-verpleegkundige Marjolein Heitmüller als de firma MSD (fabrikant van HIV-medicatie), zagen het belang van een goed middel dat gebruikt kan worden als ondersteuning bij de uitleg aan patiënten en hebben op basis daarvan het boekje ontwikkeld.

Op 3 maart presenteerde Kayleigh haar bevindingen die voortvloeiden uit haar profielwerkstuk en werd het boekje officieel overhandigd.

Meer info vindt u bij de MC Groep. Klik op het onderstaande logo.


Podiumweek

 

Spetterende, bijzondere, ontroerende en verrassende optredens door leerlingen en collega's waren te zien tijdens de jaarlijkse Podiumweek! De eerste foto's zijn te vinden in ons Fotoalbum. Binnenkort veel meer foto's! En voor alle liefhebbers van de oude naam....... de map heet Gala 2014 ;)

Programmaboekje KLIK >>> HIER

Fotoalbum KLIK >>> HIER


Aanmelding

 

Afgelopen dagen konden leerlingen zich bij ons aanmelden voor het nieuwe schooljaar. Onze verwachtingen waren, gezien de zeer succesvolle aanmelding van vorig jaar, hoog gespannen. Het aantal leerlingen dat zich dit jaar heeft aangemeld is weer groot, maar minder dan vorig jaar. Het geeft ons, gezien het aantal leerlingen dat examen doet, ruimte om iedereen een goede plek te bieden binnen onze school. Wij danken iedereen die in onze school het vertrouwen heeft uitgesproken en kijken uit naar de kennismakingsdag van 18 juni!

Caroline de Haas, afdelingsleider onderbouw, overhandigt een taart aan de laatst ingeschreven leerling.


Een nieuw begin

 

Op zaterdag 8 februari vond in Loods 32 de opening plaats van de expositie van de eindresultaten van een uniek samenwerkingsproject tussen leerlingen van 5 vwo en hun artistieke begeleiders van de Stichting Culturale. Leerlingen met kunst als examenvak zijn ieder afzonderlijk aan de slag gegaan met een kunstenaar naar eigen keuze. De kunstenaar coachte de leerling, nam hem of haar mee in het ontwerpproces en zij werkten samen aan de hand van de opdracht. Het resultaat van deze unieke samenwerking is nog t/m 16 februari te zien in Loods 32 aan de Zeilweg 32 in Lelystad.

Meer info >>> Loods 32


Lente

 

Om de vogels te helpen tijdens de overwintering hebben leerlingen van het lwoo samen met onze tuinman zaadbollen gemaakt en opgehangen in onze binnentuin. De winter is er tot nu toe niet echt gekomen. Reden voor de zaadjes om dan maar gewoon grassprietjes te worden. Gras nodig? De, weliswaar kleine zoden, zijn gratis af te halen. Melden bij de receptie.


Speeddaten

 

De afgelopen week kregen leerlingen van 3 havo en vwo voorlichting over de profielen waaruit zij kunnen kiezen. De start was op dinsdagavond met een bijeenkomst voor hun ouders gevolgd door de profielvoorlichtingsdagen op school met als afsluiting het speeddaten met beroepsbeoefenaars uit verschillende disciplines. Variërend van een kunsthistorica ,een optometrist, een huisarts en een sociaal geograaf tot een zorgmanager, een projectuitvoerder in de bouw, een beleidsadviseur van de brandweer en een tandarts. De leerlingen hadden slechts twee minuten om hun vragen af te vuren op de man of vrouw aan de andere kant van de tafel om vervolgens door te schuiven naar de volgende. Het is een intensieve manier om in korte tijd veel informatie over een bepaalde beroepsgroep te vergaren. Het is nu aan de leerlingen, in overleg met hun ouders, de mentoren, de vakdocenten en de decanen om een keuze te maken voor een profiel. Alle leerlingen: heel veel succes gewenst!


Open Huis en inschrijven

 

Op dinsdag 21 januari werd de SGL overspoeld door leerlingen van de basisscholen en hun ouders tijdens onze Open Huis Avond. Het was een gezellige drukte waarbij onze eigen leerlingen, onder toezicht en begeleiding van onze medewerkers, hun eigen kunnen demonstreerden tijdens o.a. een taalles, bij rekenspelletjes, bij een sportactiviteit, het bakken van cupcakes, het lassen of het serveren van een hapje en een drankje. De komende weken zijn de andere VO-scholen aan de beurt. Wij danken iedereen voor hun komst en wensen alle leerlingen en hun ouders succes bij het maken van hun uiteindelijke schoolkeuze. Informatie over de inschrijfdata vindt u >>> HIER


Frits Spits

 

In het programma 'De Taalstaat' van Frits Spits, waarin op zoek wordt gegaan naar de beste docent Nederlands, was onze collega Sandrijn Wiebenga te gast. Zij was opgegeven door Naomi en Sofie, leerling en oud-leerling. Sandrijn moest een aantal vragen beantwoorden en ook de leerlingen gaven hun oordeel over haar. Een deskundige jury beoordeelt de komende uitzendingen nog meer docenten Nederlands. Nu maar afwachten of Sandrijn de beste is!


The BIG MO theatershow

 

Alle leerlingen van de eerste klas bezochten op 14 januari een interactieve voorstelling van The BIG MO. Vooraf konden zij op briefjes onderwerpen aandragen waar de acteurs vervolgens mee aan de slag gingen.


Real Game

 

Vanaf dinsdag 14 januari veranderden alle klaslokalen van onze tweedeklassers weer in steden. Met een burgemeester en alles wat er zich in het echte leven kan afspelen binnen de muren van een stad. De leerlingen krijgen te maken met werkeloosheid, ziekte, stakingen, maar ook met geboorte, een nieuwe baan en leren op die manier om te gaan met gebeurtenissen zoals die in het dagelijkse leven kunnen plaatsvinden. De week wordt in beeld gebracht d.m.v. de Real Game Krant.

Realgamekrant woensdag 15 januari >>> KLIK HIER

Realgamekrant vrijdag 17 januari >>> KLIK HIER

 

Hieronder de burgemeester van Bikinibroek (in de buurt van Lutjebroek) bij een aantal inwoners op bezoek.


Jeugddijkgraaf

 

Op 17 december 2013 is Nina ter Horst, leerling van de SGL, benoemd tot Jeugddijkgraaf van Nederland. Zij treedt in 2014 op als voorzitter van het Jeugdwaterschapsbestuur. Het JWB bestaat uit een enthousiaste groep jongeren tussen de 16 en de 18 jaar die elk een eigen waterschap vertegenwoordigen. Het bestuur heeft als doel om de jongeren te interesseren voor waterbeheer. Iedereen heeft namelijk elke dag schoon water nodig en in een land als Nederland kun je niet wonen zonder bescherming van de dijken. Maar er zijn maar heel weinig mensen die zich dit realiseren, laat staan dat het bekend is dat de waterschappen hiervoor zorgen. Op de lange termijn is er een grote daling zichtbaar in het aantal jongeren dat voor een studie of opleiding kiest op het gebied van water. Nederland heeft een sterke positie als het om waterkennis als exportproduct gaat en dat moeten we natuurlijk zo houden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de gevolgen van klimaatverandering. Wij en Nina zijn er trots op dat zij het Waterschap Zuiderzeeland op deze manier in het bestuur mag vertegenwoordigen!


Serious Request

 

Ook op de SGL hebben leerlingen geld opgehaald voor Serious Request 2013. De leerlingen van klas 2 C, o.l.v. hun mentor Hendrik van den Berg, hebben geld ingezameld en Hendrik is de cheque, samen met zijn collega's Jitske, Elze en Ilone, persoonlijk gaan afleveren bij het Glazen Huis in Leeuwarden.


Zeg, ken jij de mossel(man)...

 

Op de laatste lesdag voor de kerst werkten de vierdeklassers havo/vwo van de NT/NG-profielen aan het Mosselproject. De mossel is ideaal en interessant als praktikumdier. Hij beschikt over een prachtig natuurlijk mechanisme in de vorm van een energievriendelijke sluitspier. Werken met mosselen is bovendien schoon, diervriendelijk en makkelijk te organiseren. Daarom kozen de biologiedocenten voor dit leerzame project waaruit heel veel over de werking van spieren maar ook over het milieu geleerd kan worden. En uiteindelijk kan de dag smakelijk worden afgesloten - als je tenminste van mosselen houdt...


Avondje klassiek

 

Voor het eerst in de geschiedenis van de SGL is er een 'avondje klassiek' georganiseerd. Leerlingen en medewerkers brachten op piano, viool, gitaar, saxofoon maar ook met zang klassieke werken ten gehore van verschillende componisten. Een geslaagde avond die zeker voor herhaling vatbaar is!


Vrijetijdsbesteding

 

Klas 2V heeft in de afgelopen periode aan het project 'vrijetijdsbesteding' gewerkt. Ter afsluiting moest voor de ouders een presentatie georganiseerd worden. Deze avond was een groot succes. Ouders konden kennis maken met de klas en mochten naast allerlei interessante verhalen ook genieten van een heus bandje, dat speciaal voor deze gelegenheid geformeerd was. Muziek en (Engelse) tekst helemaal zelf geschreven!


Sporttoernooien

 

In de week voor de kerstvakantie strijden alle klassen om een finaleplaats, en natuurlijk uiteindelijk om de eerste plaats, tijdens de basketbal- en volleybaltoernooien. Van maandag t/m vrijdag staat ons sportgebouw op z'n kop! Fanatieke sporters proberen zoveel mogelijk punten te scoren en klasgenoten bevolken de tribunes om aan te moedigen. Leerlingen van onze afdeling SDV fluiten en houden de scores bij onder het toeziend oog van onze collega's. De afsluiter is vrijdag het toernooi waarbij ook medewerkers met en tegen leerlingen strijden om de eer. Allemaal heel veel plezier en succes gewenst!


Goethe

 

Leerlingen van vwo-5 met Duits hebben de afgelopen weken aan een project rond het leven/werk van J.W.v.Goethe gewerkt. Ter afsluiting konden leerlingen zich inschrijven voor een excursie naar Düsseldorf waar straatinterviews werden afgenomen, het Goethemuseum werd bezocht (met een college en rondleiding) en waar als afsluiting van een bijzondere dag de kerstmarkt werd bezocht.

 


Growing a Smile

 

Robert Hardy, leerling uit 5 havo, heeft in de categorie 13-16 jaar de eerste prijs voor beste film in de wacht gesleept op het Internationaal Filmfestival voor Jongeren (Camera Zizanio) in Griekenland! Hij is daarmee de eerste leerling van de school die op dit internationale festival een eerste prijs in de wacht wist te slepen. Robert: van harte gefeliciteerd!

Zijn prijswinnende film is >>> HIER te zien.


Kansen voor Flevoland

 

Op donderdagavond 28 november schitterden onze 4e klas Technasium leerlingen op de afsluitingsbijeenkomst van het project ‘Kansen voor Flevoland'. Dit is een meerjarig door de Europese Unie gesteund project, waarbinnen een groot aantal bedrijven ondersteund wordt bij innovatietrajecten. In het eerste project van dit schooljaar hebben de leerlingen samen met gedeputeerde Jan-Nico Appelman van de provincie (hier op de foto) een tour gemaakt langs 5 innovatieve bedrijven in Flevoland. Daarna hebben zij voor deze bedrijven innovatieve ideeën ontwikkeld die zij op deze afsluitingsbijeenkomst aan de 160 aanwezige bedrijven hebben gepresenteerd. Hun ideeën werden met gejuich ontvangen!Schoenmaatjes

 

Iedereen denkt natuurlijk meteen aan Sinterklaas als er in deze periode over schoenen en cadeautjes wordt gesproken, maar Schoenmaatjes is een project van Edukans waarbij kinderen in Nederland een schoenendoos vullen met speelgoed, toiletartikelen, schoolspullen enz. die bestemd is voor kinderen die het wat minder hebben. Leerlingen van klas 2 TH leverden op 22 november 32 gevulde schoenendozen af bij de Hoeve Vredeveld. Meer weten over deze actie en ook meedoen? Klik >>> HIER


Winterfeest

 

Net voor de vorst inviel was er voor de leerlingen van klas 1 en 2 een winterfeest om de kou nog even buiten de deur te houden. De temperatuur liep binnen op tot tropische waarden. En gefeest werd er!


Afrikaans, Braziliaans, Chinees

 

Geen talen die bij ons op school worden gegeven maar wel workshops en dan hebben we het over percussie en streetdance. Afgelopen vrijdag, 15 november, dreunde het tijdens de Dans&Drumdag voor de leerlingen van 4 vmbo door het hele gebouw. 's Morgens werd er druk geoefend en 's middags gaven alle groepen een demonstratie van wat zij die ochtend geleerd hadden.


Wereldkampioen op SGL

 

Op maandagmiddag 11 november werd de SGL, en in het bijzonder de groep leerlingen die de keuzemodule 'Bridge' volgen, vereerd met een bezoek van de jeugdwereldkampioen bridge Tim Verbeek. Tim gaf een gastles en had voor iedere leerling een boekje meegenomen met tips&tricks zodat uiteindelijk één van onze leerlingen hem van de troon kan stoten. Dat is een kwestie van tijd!


Megaklus

 

In de herfstvakantie is er weer volop gewerkt in en rond het gebouw van de SGL. Het was er op sommige momenten drukker dan tijdens een normale schooldag! Aannemers, schilders, verwarmingsmonteurs, dakdekkers, stoffeerders, installateurs. schoonmakers en collega's van de facilitaire dienst hebben een megaklus verzet! Om een paar dingen te noemen: doorgangen zijn verbreed, deuren vernieuwd waaronder een compleet nieuwe entree, vloeren in de was gezet en een nieuwe doorgang van en naar de fietsenstalling. Het zal even wennen zijn als we maandag weer beginnen! Geniet allemaal nog van jullie weekend!


Eindelijk!

 

Het was al dagen het onderwerp van gesprek op de facebookpagina van school: het kamp van klas 1. Eindelijk was het dan zover! Alsof ze naar de Spaanse zon vervoerd werden - maar gelukkig scheen de zon hier ook - reed de eerste bus om klokslag half 11 en uitgezwaaid door familie en medewerkers van school het parkeerterrein af. De eerste dag kan al niet meer stuk en als de leerlingen en collega's vrijdag terugkomen kunnen ze heerlijk een week lang bijkomen.


Een nieuwe week met nieuwe activiteiten

 

In de week van 14 oktober gaan de leerlingen van 4 vmbo naar Londen. Van maandag t/m vrijdag verblijven zij in gastgezinnen en zijn er tal van activiteiten en excursies. De leerlingen die niet mee gaan volgen een alternatief programma met o.a. bedrijfsbezoeken in Lelystad.

De leerlingen van de eerste klassen gaan van woensdag t/m vrijdag op kamp. Hiermee wordt de kennismakingsperiode afgesloten. Zij verblijven in groepsaccomodaties verspreid over het land.

Alle leerlingen een goede reis en heel veel plezier gewenst!!!


Als een haas

 

Een betere start hadden de leerlingen op de eerste rij niet kunnen hebben! Zij vertrokken precies in het startschot en gingen er als een haas vandoor. Ook dit jaar was de deelname aan de jaarlijkse Kofschiploop weer massaal. Het weer is ons de laatste jaren gunstig gezind en ook dit jaar bevonden zich onder de lopers apart uitgedoste deelnemers. Het buitenseizoen van de gymlessen zit erop. Het weer mag nu omslaan!

Meer foto's in ons >>> FOTOALBUM


Klaar voor de start

 

Met stralend weer, alhoewel het 's morgens vroeg nog best koud was, kwamen dit jaar ruim 1100 basisschoolleerlingen uit Lelystad en Swifterbant naar de SGL om te kijken naar een voorstelling van onze Theaterklas. Voorafgaand aan de voorstelling was de prijsuitreiking aan leerlingen die met het schrijven van hun verhaal of gedicht een prijs hadden gewonnen. Onze eerste klas leerlingen kregen les van een schrijver. Thema dit jaar: 'Klaar voor de start!' Na de opvang door onze leerlingen van de afdeling SDV en een rondleiding langs de tentoonstelling ging de eerste voorstelling precies om 09.00 uur van start. Wat we toen nog niet wisten is dat we de winnaar van de Gouden Griffel 2013, Simon van der Geest, als gastdocent voor de klas hadden staan. Simon: van harte gefeliciteerd!!!

Meer foto's in ons >>> FOTOALBUM


Lelystads dictee

 

Op woensdagavond 18 september werd onze school vertegenwoordigd door een team bij het Lelystads dictee, deze keer voor het laatst georganiseerd in de Raadszaal in het stadhuis. Vanzelfsprekend zaten er nogal wat instinkers in. We brachten het er desondanks absoluut niet slecht af. Gemiddeld werden er 26 fouten gemaakt in de zaal, waarin nogal wat fanatiekelingen zaten. Bij ons team, dat eindigde op de derde plaats, hadden we gemiddeld 20,4 fouten, overigens behaald zonder enige voorbereiding. De winnaar in ons team is Mandy Gericke met slechts 15 fouten. Dat is slechts 6 fouten meer dan de uiteindelijke winnaar in de zaal. Mandy: geweldig! Het volgende dictee is al binnen een jaar, op 12 maart aanstaande en zal worden georganiseerd in de Openbare Bibliotheek. Wanneer wij ons voor die gelegenheid inwerken moeten we verder kunnen komen!


Het Baken

 

Op zondag 15 september was het dan eindelijk zover! De onthulling van de sculptuur 'Het Baken' ontworpen door de Lelystadse kunstenaar Tinus en mede dankzij onze eindexamenleerlingen vmbo, Gerko Popall en Milan de Boer, o.l.v. collega Niels Mogensen gerealiseerd. Het Baken staat langs de Oostranddreef bij de ingang van het Oostrandpark en is een geschenk van de bewonersvereniging ter gelegenheid van het 40 jaring bestaan van deze wijk. Meer informatie daarover is >>> HIER te vinden.


Bomvlucht

 

Michaël Steenman, leerling uit klas 2L, heeft een boek geschreven en laten uitgeven. Het heet Bomvlucht en is inmiddels in diverse boekhandels verkrijgbaar. Ook onze mediatheek zal het boek opnemen in de collectie. Meer informatie over het boek en hoe het besteld kan worden is >>> HIER te vinden.

Ook de pers berichtte erover. Klik >>> HIER


Online catalogus mediatheek

 

Voor leerlingen en medewerkers bestaat de mogelijkheid om online de catalogus te raadplegen, boeken te verlengen, boeken te reserveren, beeldmateriaal erbij te zoeken enz? Ga naar de ONLINE CATALOGUS van de SGL om te registreren. Klik >>> HIER


Op vakantie!

 

Nu alweer? Niet echt natuurlijk, maar zo voelt het wel voor de leerlingen en begeleiders, want je zal deze week maar op kamp gaan naar het Abbertbos. Heerlijke temperaturen, een prachtige plek en de sfeer is prima. De komende weken gaan al onze tweede klassen op kennismakingskamp. Nu maar hopen dat het weer goed blijft.


Drommen

 

Vreemd woord eigenlijk, maar toch kwamen de leerlingen in drommen richting SGL op de eerste schooldag. Het was prachtig weer, iedereen was goedgehumeurd en op een paar kleine startproblemen na ('Ik weet niet waar ik moet zijn') was het een sfeervolle, gezellige en leerzame eerste ontmoeting. De kop is eraf en vanaf nu is het voor iedereen hard werken de komende periode. Iedereen heel veel succes gewenst!


Rust

 

Verscholen achter rietkragen, bosjes, geurende bloemen en het water staat de school nog heel even in alle rust te genieten. De geur in de binnentuin en de lichtstralen van de opkomende zon zorgen voor een prachtig moment. Dat is vanaf dinsdag 27 augustus afgelopen want dan zijn de school en de tuin weer het domein van onze leerlingen. Maar tot die tijd heerst er rust.


Afscheid

 

Scheiden doet lijden. Voor het laatst waren de eerste en tweede klassen in hun oorspronkelijke samenstelling bij elkaar. Om afscheid te nemen van hun mentor maar voor een groot deel ook van elkaar. Volgend jaar zitten ze in een nieuwe klas met een nieuwe mentor en vaak ook met andere leerlingen. In de lokalen en op de gang soms een lach en een traan maar daarna vooral toch feesten op de allerlaatste disco van dit schooljaar! Alle leerlingen een hele fijne vakantie gewenst en succes volgend jaar!


Geslaagd feest

 

Het was een geslaagd feest dat feest van de geslaagden. Het officiële moment waarop de examenkandidaten hun diploma overhandigd kregen. De vmbo mentoren verrasten hun leerlingen met een geweldig optreden! Met hun Harlem Shake zetten zij de hele zaal op z'n kop!

>>> Meer foto's


Kennismakingsdag

 

Nog wel fris maar met een stralende zon reden bijna 400 leerlingen richting SGL voor de kennismakingsdag om kennis te maken met hun klasgenoten, hun mentor en hun nieuwe school. De sfeer was goed, de meeste leerlingen enthousiast en de ochtend vloog om. Alle leerlingen succes en heel veel plezier gewenst met de laatste weken op de basisschool. Geniet van jullie vakantie daarna en tot 27 augustus!


Kleutervoorstelling

 

Afgelopen week hebben leerlingen uit klas 4 havo/vwo een kleutervoorstelling opgevoerd op basisschool De Windroos. Tot groot vermaak van de kleintjes speelden de grote jongens en meiden hun rol als o.a. Superman en kabouter. Leerlingen en leerkrachten waren unaniem in hun oordeel: het was een geweldig succes!


Koninklijk optreden

 

Het is voorbij. De band Old Skool had een weergaloos optreden voor Willem Alexander en Maxima. De persvertegenwoordiger van de SGL stond helaas in een verafgelegen persvak. Hij heeft echter wel namens de SGL Koningin Maxima de hand geschud i.p.v. een foto gemaakt en haar succes gewenst. Zij wenste de school succes dus het belooft een geweldig jaar te worden!!!

Leerlingen en medewerkers van de SGL,

Ik wens jullie allemaal een prachtig jaar toe!

Dank u Majesteit!


PROM

 

Nadat eerder de foto's van de schoolfotograaf al in het fotoalbum waren verschenen staan nu ook de foto's van onze hoffotograaf online. Wil je nog een keer terugkijken op een geweldig leuke avond kijk dan snel in ons album!

KLIK >>> HIER


Op weg naar .........

 

Na maanden van trainen en voorbereiden zijn onze leerlingen en hun begeleiders, samen met die van ISG-Arcus, de Steiger en het ROC Flevoland, vertrokken richting Frankrijk. Het duurde even voordat de bussen konden vertrekken want na het inladen van de bagage moest er natuurlijk innig afscheid worden genomen. Het thuisfront steunt alle deelnemers en wenst hen allemaal ontzettend veel succes. De grootste inspanning moet nog geleverd gaan worden! Wij blijven jullie volgen!!!


Trots

 

Het Oostrandpark, een rustige wijk aan de oostrand van Lelystad, te vinden aan de Oostranddreef, jubileert dit jaar. Om te vieren dat deze wijk 40 jaar bestaat heeft Tinus, kunstenaar en bewoner, een sculptuur ontworpen en deze aangeboden aan de bewonersvereniging. Deze sculptuur, Het Baken, wordt i.s.m. leerlingen van onze vmbo-afdeling techniek vorm gegeven en op school in elkaar gezet. Het is de bedoeling dat hij eind augustus dit jaar geplaatst zal worden bij de toegangsweg van het Oostrandpark.

Wij zijn er als school trots op dat leerlingen van onze afdeling vmbo-techniek i.s.m. Tinus deze sculptuur vervaardigen voor het Oostrandpark. Gerko Popall en Milan de Boer hebben al uren werk verzet om het kunstwerk vorm te geven. Hieronder een impressie.


Meer nieuws................ kijk iedere week om op de hoogte te blijven van de laatste SGLnieuwtjes

TOT ZIENS!!!

Valt er hier nog iets te beleven???


Copyright SGL.NL 2007