De Scholengemeenschap Lelystad, OSG de Rietlanden en ISG Arcus vallen onder het Bestuur van de Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad.(SVOL)

Het voortgezet onderwijs in Lelystad vernieuwt!

Meer informatie daarover vindt u via onderstaande link.

De SGL is een officieel erkende Cultuurprofielschool en draagt het predicaat Technasium.

Nieuws


Videoclip

Enige tijd geleden zijn bij ons op school opnamen gemaakt voor een nieuwe videoclip van Armada Music. De clip staat nu online op YouTube.

Klik >>> HIER


Examenapp voor examenkandidaten

Check de website mijneindexamen.nl . Deze site kan ook als mobiele webapp door eindexamenkandidaten op mobiel of tablet geïnstalleerd worden. De site biedt het examenrooster op maat met de daarbij te gebruiken hulpmiddelen en correctievoorschriften na afname. Ook oefenexamens, slaag-/zakregeling, algemene regels en tips zijn op deze site te vinden. Het rooster geldt niet voor vmbo-BB en KB. Voor deze computerexamens maakt de SGL een eigen rooster. Mijneindexamen.nl wordt aangeboden door het CvTE en vervangt de papieren examenkrant.


Familieconcert Hanzeborg

Een aantal van onze leerlingen heeft opgetreden tijdens het familieconcert in de Hanzeborg. We mogen denk ik wel spreken van een jaarlijks terugkerend succes!


Zonsverduistering

De verwachtingen waren hoog gespannen, brillen en lenzen lagen klaar, webcams stonden opgesteld, er werd gemopperd op de bewolking en gehoopt op een blik op de zon. En jawel: hij liet zich even zien!!!


Leerlingen SGL en Oostvaardersplassen

In de korte documentaire Achtertuin vertellen jongeren uit Lelystad over hun band met de Oostvaardersplassen. Welke rol speelt dit gebied in hun dagelijks leven en wat zijn hun dromen voor de toekomst van de Oostvaardersplassen? Ook leerlingen van de SGL zijn hiervoor geïnterviewd. De film is gemaakt door Lazlo en Dylan Tonk op initiatief van Provincie Flevoland en Staatsbosbeheer. De film dient, samen met vier andere dromen, als inspiratie voor de visievorming omtrent het project “Nationaal Park Oostvaardersplassen”.

De documentaire is >>> HIER te zien!


DJ Contest

In het kader van hun Meesterproef organiseert een aantal leerlingen een DJ Contest! Kun jij mixen, draaien, wil jij de DJ zijn op het SGL feest later dit jaar, stuur dan jouw mix in!!! De leerlingen beoordelen de inzendingen en de winnaar draait op ons SGL schoolfeest met professionele apparatuur. Meedoen? Mail naar denzel44@live.nl


Volleybalprijzen

Meestal wordt er gezegd dat vrijdag de dertiende een ongeluksdag is, maar dat was zeker niet het geval voor de volleyballers van de SGL. Op vrijdag 13 februari streden onze leerlingen samen met leerlingen van ISG Arcus, SG de Rietlanden, het Ichtus College (Dronten) en het Almere College (Dronten) om de prijzen tijdens het interscolair volleybaltoernooi. Zowel de jongens onder- als bovenbouw veroverden de eerste plek! De jongens bovenbouw zonder zelfs ook maar een set te hebben verloren! De meiden moesten het opnemen tegen hele sterke tegenstanders en de wedstrijden waren bloedstollend. Ondanks hun prachtige spel eindigden de dames op de vierde plaats. Alle prijswinnaars: van harte gefeliciteerd!


The Real Game

Deze week zijn tweede klassen steden, de mentoren burgemeester en de leerlingen inwoners van die stad. Ze worden geconfronteerd met alles wat er in een stad kan gebeuren: ziekte, werkeloosheid, overvallen, ....... Op donderdag lopen de leerlingen stage en ervaren zij hoe het is om voor een baas te 'werken'. The Real Game is een simulatiespel om leerlingen wegwijs te maken in de grote (en soms boze) buitenwereld.

Het laatste, maar soms ook schokkende nieuws is te lezen in de RealGamekrant!

Klik >>> HIER


In de prijzen

In december hebben leerlingen van onze tweede klassen in afdeling 1 zich enthousiast ingezet voor het project Helpende Handen. Dit project ging over leven met een beperking en werd georganiseerd i.s.m. de stichting GOL. Bij Techniek hebben leerlingen een innovatief hulpmiddel ontworpen en met het meest innovatieve, creatieve en ook haalbare hulpmiddel kon een prijs gewonnen worden. Met hun 'randbord' wisten vier leerlingen uit 2D de eerste prijs in de wacht te slepen. Zij kregen de prijs uit handen van de voorzitter van de Stichting GOL en de mentor van de klas kreeg een cheque t.w.v. 250 euro overhandigd om met zijn klas iets leuks te ondernemen. Allemaal van harte gefeliciteerd!


Gastles met een gouden randje

Voor onze leerlingen filmkunde werden er twee bijzondere gastlessen verzorgd door regisseur Ena Sendijarevic en producent Jonne Roos. Onderwerp van de gastlessen was hun op het Nederlands Filmfestival bekroonde film Fernweh. Speciale dank aan Heinz Jäggi en Olga Mes voor het realiseren van dit project.

Meer over deze film is onder andere >>> HIER te lezen.


De beste wensen van 538

Ze zei 'Ik win nooit wat' maar onze collega Sandra Damhuis, die toch haar wens had gestuurd naar Radio 538, werd op school verrast door DJ Barry. Alles was in het geheim voorbereid, Luca was naar school gekomen en Sandra stond voor de klas tot het moment dat zij werd overvallen door Barry en zijn crew. Zij mag komende zomer samen met haar zoon Luca in een spiksplinternieuwe Fiat 500 naar Lucca in Italië! Sandra en Luca: GEFELICITEERD!!!

Wil je de opname horen en zien kijk dan op Radio 538


Je bent jong en ...........................

Ben jij tussen de 14 en ................ (maar nog wel jong) en woon je in Lelystad? Hou je van internetten, vind je het leuk om te schrijven en om anderen te vertellen wat je gezien hebt? Kom dan bij het jongeren redactieteam van Jong in Lelystad! Jij bepaalt dan mee hoe de website eruit ziet en wat er wel of niet op de site geplaatst wordt. Bovendien kom je in een tof team terecht en maak je regelmatig leuke uitstapjes. Kijk voor meer informatie op de link hieronder of bekijk het filmpje op YouTube.


Winst!

Op vrijdag 28 november werd er door klassen van verschillende scholen fel gestreden om de winst (en de beker die daarbij hoort) van het Flevolands Jongerendebat. Dit debat, georganiseerd door Waterschap Zuiderzeeland, vond plaats in de Meerpaal in Dronten. In de finale wisten onze leerlingen de tegenstanders van het Oostvaarderscollege uit Almere te verslaan. Op 11 februari 2015 strijden de leerlingen om de landelijke titel. Alle winnaars: Gefeliciteerd!!!

Foto Zuiderzeeland


Bootcamp

Onze gymjuf Ingrid Hanekamp heeft de klassen 2h en 2i een andere invulling van een gymles laten ervaren. Onder leiding van Graham Pouw van Lelystad Bootcamp is er een bootcamp voor de leerlingen georganiseerd. Dit hebben ze geweten! Tijdens de combinatie van hardlopen, interval en krachttraining slaakten de leerlingen af en toe een kreet: "Ingrid wat doe je ons aan!". De sloot hebben ze toch echt zichzelf aangedaan! De uitdaging was groot, iedereen wilde deze hindernis nemen, maar helaas haalde niet iedereen droog de overkant.

Meer info over Lelystad Bootcamp vindt u >>> HIER


Primeur!

De SGL heeft een primeur! Wie onze school van binnen wil bekijken en er doorheen wil lopen maar niet in de gelegenheid is om naar de SGL te komen kan dat vanaf nu ook online via Google Maps. Behalve de kaart en Street View kan er ook gekozen worden voor 'Binnenkijken'. Wij nodigen iedereen van harte uit om op zijn/haar gemak door onze school en tuin te wandelen tijdens een prachtige herfstdag.

Voor wie werkt met tablet of smartphone, klik op het poppetje rechtsonder in beeld.


Aanmelding audities Podiumweek gestart!

Kun jij goed zingen? Dans je de sterren van de hemel? Speel je in een te gekke band? Of ben jij de komiek die de hele zaal plat krijgt? Kom ons je talenten laten zien en maak kans op een plek op het grote podium tijdens de Podiumweek in februari 2015.

De audities voor de Podiumweek zijn begin december. Kijk hier voor alle informatie en voorwaarden. De aanmelding gaat dit jaar uitsluitend digitaal. Download hier het aanmeldingsformulier. Steek de koppen bij elkaar, maak plannen, meld je aan, ga oefenen en zorg dat je goed voor de dag komt!

Paul & Jan


Scholierenabonnement Agora en Underground

Zowel bij de Agora als de Underground kunnen leerlingen met korting naar voorstellingen. Wil je meer daarover weten klik dan >>> HIER


Kinderboekenweek

Traditiegetrouw vond ook dit jaar weer de opening van de Kinderboekenweek plaats op de SGL. Ruim 1000 leerlingen van basisscholen uit Lelystad en Swifterbant bezochten onze school om, na de kunstroute te hebben gelopen, te genieten van een voorstelling van de Theaterklas. Ook dit jaar waren en er weer heel wat verhalen ingezonden. De jury heeft uuuuren zitten lezen en beoordelen, maar uiteindelijk lukte het om leerlingen te nomineren en winnaars aan te wijzen!


Kofschiploop

Ook dit jaar, tijdens onze (eeeeh, de hoeveelste was het eigenlijk?) Kofschiploop, waren de weergoden ons gunstig gezind! Betere weercondities konden lopers zich niet wensen! De meisjes gingen als eerste van start, na een half uur gevolgd door de jongens. Er werden weer scherpe tijden gelopen en zowel bij de meisjes als de jongens kwamen we bekende medaillewinnaars van voorgaande jaren tegen!


Winnaars op NFFS

Op maandag 15 september vond in de Agora weer het Nationaal Filmfestival voor Scholieren plaats. 500 leerlingen uit heel Nederland deden in 8 categorieën mee aan het festival. Ook leerlingen van de SGL hadden hun films ingezonden en vielen daarmee in de prijzen!

De Zeven van Lelystad-Zuid van Wayne de Boer en Emil Cantello, won de tweede prijs in de categorie fictie middenbouw en als aanmoedigingsprijs de VIP-dag bij het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

Wisselgeld van Malou Bastiaanse, Tamika Marcos en Lynn Colder, won de derde prijs in de categorie 1 minuut film bovenbouw.

Lambrusco van Kilian Kayser en Harda Ebbers, won derde prijs in de categorie fictie bovenbouw en tevens bestempeld als Beste Film van Flevoland.

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd!


Kamp Abbertbos

Ondanks de kou, de nachtelijke regen en de spinnen kunnen de mentoren, begeleiders en klassen die als eersten op pad gingen terugkijken op een geslaagd kamp! De komende weken zullen er nog veel klassen volgen.


Afscheid klas 1 en 2

Op maandagavond 30 juni namen de klassen 1 en 2 afscheid van elkaar en hun mentor. Er werd gegeten, gedanst, er werden spelletjes gespeeld en er was een officieel moment! Het geld dat onze eerste klassen tijdens de Run Bike Run bij elkaar gelopen en gefietst hadden werd in de vorm van een cheque overhandigd aan vertegenwoordigers van de Stichting Roparun en Stichting Kinderdroomwens.


Diploma-uitreiking

Het was druk, het was warm, maar het was vooral gezellig! Eindelijk konden onze examenkandidaten hun diploma in ontvangst nemen! Eerst het podium op om applaus te oogsten, daarna een kort officieel praatje om vervolgens in de mentorgroep het 'papiertje' op te halen. Iedereen nogmaals gefeliciteerd!!! Geniet van jullie vakantie en succes gewenst met jullie vervolgopleiding!


Kennismaking

Op 18 juni kwamen al vroeg de eerste leerlingen richting SGL voor de kennismaking met hun mentor en nieuwe klasgenoten. De hele ochtend werd besteed aan het leren kennen van elkaar en de school en werden de klassen en individule leerlingen op de foto gezet. Nog een paar weken naar de basisschool, dan vakantie en vervolgens echt naar de middelbare school. Wij kijken uit naar jullie komst. Geniet van jullie vakantie en tot in augustus!!!


PROM

Er mag geen reclame voor automerken worden gemaakt op deze site, maar als dat wel zou zijn toegestaan dan had er toch zeker gestaan dat het weer een lust voor het oog was om alle examenkandidaten en hun introducees te zien aankomen in o.a. een Mercedes, Tesla, Porsche, Chevrolet, BMW, Volkswagen, Dacia, Fiat, Chrysler en al die andere merken. Het was druk, leuk, mooi, gezellig, warm. Het zegt allemaal in feite niets. De foto's in ons album des te meer!


My school's got talent!

Na vorig jaar niet de hoofdprijs te hebben gewonnen, maar wel een optreden voor onze Koning en Koningin, hebben wij als SGL ook dit jaar weer geprobeerd de hoofdprijs in de wacht te slepen. Op vrijdagavond namen leerlingen van Arcus, Groenhorst, Rietlanden, Steiger en SGL het in de Underground tegen elkaar op. Helaas hebben we niet de hoofdprijs maar wel de derde prijs in de wacht gesleept. Calvin gefeliciteerd en ISG-Arcus gefeliciteerd met het behalen van de eerste prijs


SGL beweegt!

Deze week, de Nationale Sportweek, volgen de leerlingen van alle eerste klassen van woensdag t/m vrijdag een speciaal project: 'Gezond leven en bewegen'. Woensdagmorgen 23 april was de aftrap. Om 08.15 uur startten de dansers van Social Dance voor 400 eersteklassers de week met een dans in ons sportgebouw om daarna samen met de leerlingen te dansen. De dagen daarna staan alle lessen in het teken van gezond leven en bewegen. Tot slot wordt op vrijdag 25 april de week afgesloten met een sportinformatiemarkt waar de leerlingen en hun ouders kunnen kennismaken met sportverenigingen en bedrijven en instanties die zich bezighouden met gezond bewegen en leven.


Wiskunde op hoog niveau

De SGL deed dit jaar met ruim 20 leerlingen uit 4 en 5 havo/vwo mee aan de eerste ronde van de Nederlandse Wiskunde Olympiade. Bij één leerling, Devon Vanmeulebrouk uit klas 4Z, was het puntentotaal hoog genoeg voor het bereiken van de tweede ronde. Daarvoor werden de beste 1000 leerlingen uit Nederland uitgenodigd. En ook daar heeft Devon het erg goed gedaan. De tweede ronde bestond uit vijf vragen waarbij een getal als antwoord gegeven moest worden (zogenaamde B-opgaven) en twee vragen waarin ook een onderbouwing van beweringen moest worden gegeven (zogenaamde C-opgaven). Voor elke B-opgave kon 4 punten gehaald worden en de C-opgaven waren elk 10 punten waard, in totaal 40 punten. Met 28 punten is Devon door naar de finaleronde! Daarmee behoort hij tot de 145 beste (wiskunde-)leerlingen van Nederland! De finaleronde is in september in Eindhoven. Als voorbereiding zijn er 4 trainingsmiddagen gepland.

 

Klik op de afbeelding voor meer informatie


Profielwerkstuk SGL-scholiere leidt tot tool voor ziekenhuis

Kayleigh van Esterik benaderde vorig jaar de HIV-verpleegkundige van MC Groep in het kader van haar profielwerkstuk voor 6 vwo. Het profielwerkstuk ging in op de vraagstelling: ‘Hoe kunnen HIV-patiënten inzicht krijgen in het belang van therapietrouw?' Belangrijk onderdeel daarvan was een middel te ontwikkelen dat gebruikt kan worden bij de uitleg over het ziekteverloop. Zowel de HIV-verpleegkundige Marjolein Heitmüller als de firma MSD (fabrikant van HIV-medicatie), zagen het belang van een goed middel dat gebruikt kan worden als ondersteuning bij de uitleg aan patiënten en hebben op basis daarvan het boekje ontwikkeld.

Op 3 maart presenteerde Kayleigh haar bevindingen die voortvloeiden uit haar profielwerkstuk en werd het boekje officieel overhandigd.

Meer info vindt u bij de MC Groep. Klik op het onderstaande logo.


 


Copyright SGL